torsdag 9 augusti 2012

Stolthet och fördom och zombies


Titel: Pride and Prejudice and Zombies: The classic Regency Romance-Now with Ultraviolent Zombie Mayhem
Författare: Seth Grahame-Smith (Jane Austen)

Det är i stort sett exakt samma handling som Jane Austens original men med tillägget att Longbourn, Netherfield, Rosings och de andra godsen är hemsökta av zombies. Hela England är drabbade av de köttätande varelserna.

Skillnaderna mellan de två romanerna är att det är ett lättare språk, vilket inte bara hänger ihop med att jag läser den på svenska och den andra läste jag på engelska. Författaren skriver med uttryck och dialoger som är från idag.

I originalet ”roar” sig systrarna Bennet med diverse handarbeten utöver sitt skvallrande och brevskrivande. Lady Catherine de Bourgh tillrättavisar Elizabeth för att hon inte övar på sitt pianospelande och Elizabeth har en het debatt med Mr Darcy om kvinnor och diverse färdigheter. Det handlar inte om en kvinna som kan laga mat, städa och så vidare eftersom de har hushållerskor. Det handlar om en kvinna som kan konversera, brodera, planera måltider och bjudningar samt vara behaglig för sin make. Allt det förväntas en kvinna ha i Jane Austens roman.

I en värld där zombies har härjat, lemlästat och tagit många liv under flera decennier krävs det av en kvinna att hon behärskar dödliga tekniker. Systrarna Bennet har lärt sig att döda och försvara sig mot zombies av munkar i ett tempel i Kina. De har lärt sig att med svärd skära upp zombies huvuden, ta ut inälvorna och strypa de med tarmarna eller hugga av inte bara en arm utan ett ben och ett huvud på samma gång innan de tar nästa. De har lärt sig att slåss över brinnande eldar, inte bara gå på händer undan balanserna hela sin kropp på sin hand och slutligen balansera hela sin kropp på en fingerspets. Systrarna Bennet är i originalet berömda för att vara fem ogifta mycket vackra kvinnor som många ungkarlar vill gifta sig med. I den här romanen är de även berömda för att ha dödat flera zombies än många andra.

Som tur är har Zombieversionen inte tagit bort eller ändrat den bild som Austen målade upp av Mr Darcy. Han är sig lik. I övrigt är de flesta karaktärer sig lika, de reagerar på samma sätt i händelseförloppen som är i stort sett desamma genom hela romanen.