onsdag 24 oktober 2012

Överlevaren

När ena grundaren till Astor förlag var hos oss i måndags lämnade han en del böcker åt oss, jag tog en roman men också tre noveller.
En novell heter "Överlevaren", skrevs av Sonia Hernandez, förlaget publicerade novellen 2011. Det är en översättning av Karin Sjöstrand och originaltitel är "El superviviente".
Skriven i jag-form. En man i 50-års åldern är hos sin läkare tillsammans med sin fru. Läkaren berättar att mannen skulle ha dött för sex år sedan efter en olycka men att han var lyckligt lottad som levt så pass länge efter olyckan.
Efter besöket funderar mannen om livet, vad han gjort de senaste sex åren, om han tagit till vara på åren eller om han slarvat bort dem. Han frågar sina barn om hur de hade ställt sig till hans död om den kommit för sex år sedan. Och mycket annat.
Det är en novell och tar runt fem minuter att läsa. En bra skriven novell enligt mig eftersom mycket berättas i få meningar. Många tankar väcks trots lite handling. När en novell ger en mycket är den bra.
Hur skulle du ställa dig till dina sex senaste år om du fick veta att du egentligen inte skulle ha fått dem? Har du slarvat bort dem eller har du levt ett värdigt liv?