måndag 13 augusti 2012

Bridget Jones's Diary

Titel: Bridget Jones's Diary
Författare: Helen Fielding

Idag läste jag ut den här boken för andra gången denna sommar. Den ingår i ena sommarkursen och läraren amser att det är en popularisering av Pride and Prejudice. Mycket möjligt att det är så. Killen som hon blir kär i heter Darcy i efternamn. Hon är ihop med en annan kille, Daniel, först som ljuger om varför han är osams med Darcy. Det är inte Darcy som är den elaka utan det är Daniel. Men det fattar vem som helst som läser den här boken, vem säger ens till sin flickvän att han har kommit på vilken diet som hon ska gå på? Som inte vill göra annat varma sommardagar än sitta och kolla på Cricket med fördragna gardiner samtidigt som han har sin hand i hennes bh…

Det går fort att läsa den här boken, började igår och läste som sagt ut den idag. Den som inte gillar ”pretentiösa” romaner kan läsa den här. Den är även enkel på så sätt att den är skriven i korta dagboksinlägg, man kan lägga ifrån sig den och fortsätta senare. En i kursen tycker att det är ett anpassat språk till en alltmer stressad läsarkrets som inte hinner läsa idag, men nog finns det väl folk som tar sig tid till att läsa romaner? Jag läste den på engelska och rekomenderar att läsa den på det språket också, det är roligare att läsa att hon ska ta en fag eller att män är fuckwittage än tråkiga svenskan.

Tillbaka till det här med att det ska vara en modern version av kärleken mellan Elizabeth och Mr Darcy från Pride and Prejudice. Hon är lat, självkritisk och oroar sig hela tiden för vad andra ska tycka om henne, försöker leva upp till andras och samhällets förväntingar – tvärtemot från Elizabeth Bennet. Men på ett sätt är hon älskvärd och man känner igen sig själv i henne på många plan. Darcy å andra sidan är väldigt bossig med henne, hade det varit i verkligheten hade hon tryckts ner av honom så småningom tills hon inte hade någon självkänsla alls och han hade dumpat henne för någon yngre. Han är inte alls den romantiska gentlemannen som den riktiga Darcy är.

Filmatiseringen är väldigt bra och kan se den flera gånger om. Det är dock mycket som filmen inte tar med från boken likväl som den har lagt till många episoder. Filmens fokus är mest på kärleken och huruvida hon ska välja Daniel eller Mark. Romanen är mer om hennes karriär, hennes föräldrars bekymmer och hennes vänrelationer.