onsdag 20 februari 2013

Lady Chatterley's Lover

Förra veckan diskuterade vi romanen Lady Chatterley's Lover av D.H. Lawrence (1928). Den är nog mest känd för sina sexscener, lite därför som den censurerades.

Historien kretsar främst kring tre karaktärer:
Lady Connie Chatterley
Clifford Chatterley
Oliver Mellors

Handling
Paret Chatterley flyttar in på ett stort gods på den lilla landsbygden Wragby. Clifford blev förlamad i det första världskriget och kan inte skapa en arvinge. Han förklarar för Connie hur gärna han vill ha en och säger att hon får ge honom en, han bryr sig inte om med vem, litar på hennes omdöme. Connie har ett sexuellt förhållande med en av hennes makes vänner, men finner ingen tillfredsställelse i det. Hon inleder en kärlekshistoria med skogsvaktaren Oliver Mellors, de blir kära i varandra, men håller det hemligt. Mer berättar jag inte för då avslöjar jag allting.

Jag har haft svårt att sammanfatta vad romanen egentligen handlar om eftersom det finns så mycket att säga. Det i sig anser jag är ett bra betyg på en bok, när det inte bara är en historia utan flera. Några exempel på teman den berör:
Industrialiseringen är dålig - skogen är bra.
Klassfrågan: aristokratin kontra arbetarklassen.
Kan ett äktenskap byggs enbart på tillit, samtal och samlevnad men inget sex?
Vad gör Connie deprimerad? Hur tänker och känner en deprimerad kvinna?

Vi läste den här romanen inför det seminariet som hette "Maskulinitet & Modernitet" vilket gjorde att jag hade särskilda glasögon på mig när jag läste. Jag letade efter episoder, känslor och annat mellan raderna som bland annat kunde besvara:
Vad är manlighet?
Hur skapas mannen?
Vilken maskulinitet representerar de olika karaktärerna?
Det har funnits en bild genom historien att en man är en som har harmoni mellan kroppen och huvudet. En man har förväntningen på sig att ha en sund, frisk och hälsosam kropp samtidigt som han ska ha ett intellekt, vara rationell och använda sitt huvud. Det var intressant att se om Clifford och Oliver levde upp till de här förväntningarna men även rent allmänt se hur de presenterades.

Oliver: Skogsvaktaren, lever i skogen som han både skyddar och i viss mån "äger", använder sin kropp i stor utsträckning. Är född i arbetarklass och har själv tidigare arbetat nere i gruvan. Men, samtidigt var han en lovande intellektuell ung man som kunde komma långt, tycker om att läsa, men valde att kroppsarbeta. Har egentligen inte så stora muskler, är lång och smal. Under kriget steg han i graderna i de brittiska kolonierna vid Egypten, kunde ha kommit högt upp i armén men valde att bli skogsvaktaren. Självständig som reder sig själv.

Clifford: den intellektuella aristokraten, bjuder in sina intellektuella manskompisar för samtal, läser och studerar. Men, är förlamad och har på så sätt ingen "manlig" kropp, är beroende av både sin fru och sin skötare. Känner att författaryrket inte gör honom till den mannen han vill vara utan det är först när han intresserar sig för gruvdriften och dess utveckling som han känner sig som en riktig man.

Mellan dessa två olika manlighetstyperna finns Connie. Hon gillar sin make för att han ser henne som en person med ett intellekt, hennes åsikter betyder någonting för honom och hon hjälper honom mycket i hans romanskrivande. Men, Oliver är den man som gör henne till kvinna; det sker när de har sex. Hon hade inte känt sig som en kvinna, inser hon, förrän en man låg med henne på det sättet som Oliver gör.

Sammanfattningsvis är det här en bok som jag rekommenderar. En ska inte vara orolig för om det är ett gammaldags språk för att den snart är 100 år gammal. Jag tror att alla kan hitta någonting, både män och kvinnor, i den här som tilltalar en. Den skildrar manlighet och mäns utveckling, den engelska landsbygden, hur industrialiseringen och arbetarklassen inleddes, vad första världskriget gjort mot människan och relationer mellan män och kvinnor. Men, om en letar efter en roman med heta sexscener, likt de vi idag ser på TV och i musikvideos finns det inte här. Det är mer långa utläggningar om hur hennes orgasmer känns som havets vågor som sköljer över henne, skira nattlinnen, len hud och blommor som flätas in i könshåret.