tisdag 12 mars 2013

Kvinna till kvinna del 3 av 4 Karin Lekberg


Fredagen den 8 mars var jag inbjuden av min syster till Stockholm och Polstjärnan nära Odenplan. Det var organisationen Kvinna till kvinna som hade bjudit in olika föreläsare med anledning av den internationella kvinnodagen. Ni känner kanske igen organisationen genom det här projektet, dubbelpepp.se, där kända personer delar med sig av olika historier, till exempel berättar bloggaren niotillfem hur hon förlorade oskulden.  Alexandra Pascalidou var konferencier.

För att inte ett inlägg ska vara allt för långt har jag gjort de till fyra stycken, en för varje föreläsare.

De andra som föreläste var:
1. Anna Pettersson
2. Carin Götblad

4. Anna Wahl


Nummer tre var Karin Lekberg som är chef för Subtopia. Som ligger ute i Botkyrka i Alby och som hon förklarade som ett kluster av olika aktörer som utövar konst, kultur och kreativitet. Det är ett förortsparadis och mötesplats för konstnärer och som möjliggör nyskapande med en enorm mångfald. Det är omkring 60 företag med 200 anställda ute på platsen.

Staben i Subtopia stödjer konst och skapar inte egen . Deras fokus ligger på nycirkus som är väldigt mycket internationaliserad och deras andra fokus är på film. Allt från ungdomsprojekt till stora Hollywoodproduktioner (scener ur The girl with the dragon tatoo spelade in ute hos dem).

Kärnpunkten är konst & kultur, men även utbildning & forskning. Hon tror på samverkan mellan amatören till talangen till excellencen - människor på olika nivåer i sitt konstnärskap.

Hon berättade att kulturella och kreativa näringar står idag för omkring 4-5 % av Sveriges BNP. Vet inte om jag ska bli lugn för min framtid när jag hör det eller börja önska att kultur och kreativitet var större än vad det är...

Hon tror inte på frasen att konst och kultur håller på att bli Buisness.

Hon vill skicka med oss:
Prata mindre - göra mera.
Att orka hålla i sin idé och jobba långsiktigt.
Tillåta mångfald, olika etniciteter, kön, ålder med mera.



"En åldrande kvinna går inte att stoppa"